Jemy w Łodzi Food Fest

11-24 września

Więcej >

W dniach 11-24 września Łódź stanie się kulinarną stolicą Polski. To termin, w którym po raz pierwszy odbędzie się Jemy w Łodzi Food Fest – dwutygodniowy festiwal kulinarny organizowany przez portal jemywlodzi.pl i Łódzkie Centrum Wydarzeń.

W imprezie weźmie udział 45 łódzkich restauracji, które łącznie przygotują dla swoich gości ponad 120 festiwalowych dań do wyboru. Tym, co wyróżnia Jemy w Łodzi Food Fest, są tematyczne trasy kulinarne i liczne wydarzenia towarzyszące. W pierwszym tygodniu (od 11 do 17 września) startują trasy street foodu (burgery i spółka), kuchni azjatyckiej i owocowych słodkości, w drugim (od 18 do 24 września): grande pasta, czyli włoskie makarony, kuchnia roślinna i napoje na bazie kawy. Na tym nie koniec – dla fanów owoców morza i podrobów stworzono dwa tematyczne weekendy, w wybranych restauracjach będzie można również skosztować kilkudaniowych zestawów degustacyjnych.

Organizatorzy pomyśleli nie tylko o tych, którzy stołują się na mieście, ale też o miłośnikach gotowania. Dla nich przygotowano kulinarne pokazy, szkolenia, prelekcje i degustacje. Wśród 20 wydarzeń towarzyszących można wymienić między innymi spotkania z Samar Khanafer (autorką książki „Hummus, za’atar i granaty”), warsztaty kuchni azjatyckiej i włoskiej dla dorosłych i dzieci, degustację win, quiz sprawdzający wiedzę o łódzkiej gastronomii czy francuskie śniadanie w piekarni Montag. Cukiernia Cocoart’s wprowadzi gości w świat nowoczesnych deserów i lodów naturalnych, bariści z Owoców i Warzyw nauczą rozpoznawać dobrą kawę,  piwowarzy z Klubopiwiarni opowiedzą, jak samodzielnie wyprodukować piwo, zaś w manufakturze Chocolate Story będzie można przygotować własne praliny.

Poza organizatorami, w przygotowanie Jemy w Łodzi Food Fest zaangażowali się również partnerzy wydarzenia: Kuchnie  Świata (partner główny) oraz pozostali: studio kulinarne Book&Cook, firma Elpro i Idea Hub. Kuchnie Świata nie tylko zdradzą amatorom tajniki kuchni azjatyckiej, ale również zorganizują bezpłatne szkolenie dla łódzkich szefów kuchni,  Book&Cook będzie gościł festiwalowych uczestników w swojej kuchni, Elpro (specjaliści od systemów sprzedażowych dla gastronomii) wspierają stronę informatyczną, a Idea Hub (przestrzeń coworkingowa) zorganizuje otwarte szkolenia biznesowe związane z tematyką gastronomii i kulinariów.

Tematyczne trasy kulinarne

Burgery i Spółka 11-17.09.

Gastromachina, House of Sushi, MOTYWY, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Senoritas, Szpulka, Szyby i Lustra, Wall Street BBQ

Trasa azjatycka 11-17.09.

House of Sushi, Porcja, Sendai Sushi,  Stacja Street Food, Susharnia, Sushi Zielony Chrzan, Sushi w dłoń, Szwalnia Smaków –słodka nić, Zjadliwości, Złoty Imbir

Owocowe Słodkości 11-17.09.

Bawełna, Hort Cafe, Lokal, Montag, MOTYWY, Owoce i Warzywa, Pączek&Spółka, Porcja, Prosto z mostu, Rajskie Jadło, Restauracja Na Zdrowie, Sushi w dłoń, Szwalnia smaków, Vapiano

Weekend z owocami morza 14-17.09.

Angelo, Bawełna, DOKI gastrobar, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, MOTYWY, Quale Restaurant, Vapiano

 

Grande Pasta 18-24.09.

Angelo, Bawełna, DOKI gastrobar, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, Peperoncini, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Vapiano

Roślinna Łódź 18-24.09.

Lokal, MOTYWY, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Sushi w dłoń, Zjadliwości

Kawa Alternatywnie 18-24.09.

Cocoart’s, Kawiarnia w Podwyrku, Montag, La Vende Manufaktura, Owoce i Warzywa, Prosto z mostu, Tubajka, Szpulka

Weekend z podrobami 21-24.09.

Klubopiwiarnia, Szpulka, Wall Street BBQ, La Vende Manufaktura, Lokal, Rajskie Jadło, Servantka, Szyby Lustra, Tubajka, Stacja Street Food, Szwalnia Smaków

 

Menu degustacyjne 11-17.09.

Angelo, Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Gastromachina, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości

Menu Degustacyjne  18-24.09.

Angelo, DOKI gastrobar, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości

Wydarzenia towarzyszące

I Tydzień

11.09. Owoce morza z Kuchniami Świata – szkolenie dla szefów kuchni (Ashanti)

11.09. W świecie kuchni azjatyckiej – wykład Dariusza Richtera z Kuchni Świata (Book&Cook)

12.09. Wypieki w nowoczesnej odsłonie – warsztaty z degustacją (Cocoart’s)

12.09. Skuteczny marketing restauracji – szkolenie (Idea Hub Manufaktura)

14.09. Lody – u nas naturalnie – szkolenie (Cocoart’s)

14.09.Degustacja komentowana Wojciecha Bońkowskiego (Klub Wino)

15.09.  Tajniki warzenia piwa – spotkanie z degustacją (Klubopiwiarnia)

16.09. Kawiarka – instrukcja obsługi – warsztaty (Owoce i Warzywa)

16.09.  Monoporcje – szkolenie z degustacją (Cocoart’s)

16.09.  Kuchnia azjatycka – warsztaty dla dzieci (Pracownia Tytka)

17.09. Francuskie śniadanie z Montagiem (Montag)

 

II Tydzień

18.09. Prowadzenie działalności kreatywnej od kuchni – spotkanie z Samar Khanafer (Idea    Hub Manufaktura)

18.09.  Meze – królestwo przystawek -pokaz z degustacją Samar Khanafer (Book&Cook)

19.09. W świecie kuchni azjatyckiej – pokaz z degustacją (Book&Cook)

20.09. Quiz barowy (Klub Wino)

21.09. Słodki świat czekoladowych pralin – warsztaty z degustacją (Chocolate Story)

22.09. Tajniki warzenia piwa – spotkanie z degustacją (Klubopiwiarnia)

22-24.09. Warsztaty kuchni włoskiej dla dzieci i dorosłych (Vapiano)

23.09. Od neski do kaw speciality – degustacja (Owoce i Warzywa)

23.09.  Wegetariańska kuchnia włoska – warsztaty dla dzieci (Pracownia Tytka)