DUMNI Z ZALEWAJKI

DUMNI Z ZALEWAJKI przywracają kulinarne tradycje Łodzi

Kiedyś podstawa na łódzkich stołach, dziś – trochę zapomniana. Za chwilę to się zmieni! Zalewajka, bo o niej mowa, jest główną bohaterką akcji DUMNI Z ZALEWAJKI i symbolem łódzkiej kuchni. Działania rozpoczną się od stworzenia łódzkiego Szlaku Zalewajki. Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w dedykowanej zakładce na stronie jemywlodzi.pl. Co odróżnia tę akcję od festiwali Jemy w Łodzi, prezentowane dania są w stałej ofercie wskazanych restauracji i będzie można ich skosztować znacznie dłużej, nie tylko w marcu. Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę ze specjalnie oznaczonym Łódzkim Szlakiem Zalewajki. Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia. Akcja ma na celu pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie – mowa tu zarówno o przepisach, jak i planowanych wydarzeniach czy grafikach promujących akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią. 

DUMNI Z ZALEWAJKI to znacznie więcej, niż mapa z restauracjami. W weekend 13 i 14 marca restauracja Veranda (Piotrkowska 77) zaprasza łodzian na Zalewajkę w dłoń. Przez dwa dni przed lokalem stać będzie kociołek pełen ich autorskiej zupy z mostkiem wołowym i kiełbasą, dostępnej do wzięcia na wynos w specjalnej cenie 11 zł. Zalewajkę będzie można kupić w restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. Dla wszystkich, którzy kochają gotować, powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni. Danie przygotowywane będzie również na żywo, bo 15 marca w studio Book&Cook kultową zalewajkę, znaną z restauracji Lokal, ugotuje szef kuchni Kamil Tuliński. Towarzyszyć mu będzie wyjątkowy gość – Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, która objęła całą akcję honorowym patronatem. Całość transmitowana będzie na profilu miasta na Facebooku, a przygotowaną zupę będzie można kupić tego dnia na wynos (rynek Off Piotrkowska). 

O zalewajcie

Zalewajka – królowa łódzkich stołów, której historia sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem. Tradycyjnie dodawano do niej cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby, a w dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś. Obecnie zalewajkę często gotuję się z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego.

O jej popularności świadczyć może powiedzenie “O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo”. W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego i dumnie reprezentuje region na stołach całego kraju. DUMNI Z ZALEWAJKI to wydarzenie, które łączy tradycję z nowoczesnością – dlatego organizatorki zdecydowały się na współpracę z Igorem Jankowskim. To on jest autorem spójnej szaty graficznej wydarzenia, czyli kolorowych grafik z jednorożcem.